Surdeigsstarter

Sursstarteren begynner å spontangjære basert på de bakterier som finnes i melet/lufta. For å være sikker på at starteren kommer i gang kan det være lurt å bruke økologisk mel. Det er ikke like behandlet som annet mel og inneholder derfor mer bakterier/sporer.

Dag 1
Bland sammen 50 gram vann og 50 gram mel

Dag 2
Tilsett 100 gram vann og 100 gram mel

Dag 3
Sleng halvparten og tilsett 100 gram vann og 100 gram mel

Dag 4-10
Gjenta trinn fra dag 3.

Surdeigsstarter er en levende bakteriekultur og må derfor mates. Hvor fort starteren forbruker næringen, og dermed hvor ofte den må mates, avhenger av hvordan starteren oppbevares. Her er tre lagringsmetoder.

1. Lagring på benk. Fungerer bra om du baker superofte. Mates med 1 ss vann og 1 ss mel daglig

2. Lagring i kjøleskap. Fungerer bra for deg som baker max en gang i uka. Mates som i punkt 1

3. Lagring i frysa. Fungerer for deg som vil ha en starter tilgjengelig. Fryses i ca 1 dl store beholdere. Tas opp 2 dager før baking og settes i kjøleskap. Mates og settes på benken dagen før baking.

Kommentarer